[O2] Wyłączenie climatronicka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

4x4BKF, widzisz... Sytuacja jest taka, że zakład ubezpieczeniowy (Link4) przyznał za naprawę kwotę niecałych 4kzł, nie uwzględniajac przy tym kosztów wynajęcia auta zastępczego, utraty wartości, itp. Owszem, można ten samochód naprawić "u pana Henia" za jakieś 3-3,5kzł (tyle zaproponowały rózne zakłady prywatne) i mieć z tego "zysk" 500zł, ale w tej sytuacji to ja wolę, aby zakład ubezpieczeniowy przyznał jeszcze ekstra jakieś 1,5kzł (co kosztowałoby go razem jakieś 5-5,5kzł), niż oddać auto na naprawę bezgotówkową do ASO, za co Link4 zapłaciłby jakieś 6-7kzł plus koszt wynajęcia auta zastępczego (pewnie z 1kzł)
    Reasumując: na tym chce "zyskać" ojciec (dostając 5,5kzł i wydając na naprawę 3,5kzł ma 2kzł tutułem np. "utraty wartosci przez samochód"), ale zyskuje też Link4, którego likwidacja szkody kosztowałaby 5,5kzł zamiast 7-8kzł. Tu wszyscy zyskują (no moze poza ASO :szeroki_usmiech ) - jest pełna synergia...
    No ale jeśli Link4 będzie upierał się przy swojej wycenie na poziomie ~4kzł (zamiast dopłacić do realnych i dostępnych w ASO cen), to dlaczego ojciec ma mieć jakiekolwiek skrupuły i nie oddać auta do ASO, za co ubezpieczyciel zapłaci 7-8kzł? No i przy okazji straciliby wieloletnich klientów płacących u nich pełny paliet ubezpieczeniowy (tak: oba nasze auta są ubezpieczone w Link4)...

Pytam o poradę jak załatwić sprawę tak, aby obie strony jak najmniej "straciły"?

[ Dodano: Sro 28 Mar, 12 11:08 ]
    zak14, według rzecznika ubezpieczonych poszkodowany (ale też zakłady blacharsko-lakiernicze) nie mają obowiązku przedstawiania ubezpieczycielowi faktur potwierdzających poniesione wydatki. To na ubezpieczycielu jednocześnie spoczywa obowiazek udowodnienia, że faktyczne koszty naprawy były niższe, niż wynikało to z przedstawionego kosztorysu. Ale znów: żądanie wtedy przedstawienia faktur jest nieuzasadnione.
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Najpierw zapytam tutaj, zanim w modyfikacjach.

Aby wyłączyć climatronic muszę przekręcić gałkę, aż pojawi się tylko jedna kreska (obojętnie jak mocno nią przekręcę to i tak nie wyłączy klimy całkowicie), potem muszę dokręcić żeby wyłączyło klimę.

Wduszanie samego przycisku Auto nie wyłącza klimy.

Jak to jest u was i czy mogę coś zrobić, aby wduszanie Auto wyłączało od razu klimę albo w środkowym pokrętle można było dorobić on/off?

Tutaj znalazłem coś co by mnie interesowało:
    Załączone pliki

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

natash, dorabia się przycisk OFF na środkowym pokrętle ale to ktoś kto to robił musi się wypowiedzieć.

O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• El Zygmunto
        Elegance
        • 2008
        • 838

natash, chodzi Tobie o wyłączenie sprężarki klimatyzacji czy całkowite wyłączenie wiatraka?
        Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• gradek
          RS
          • 2010
          • 12904
          • Superb III (3V3)

natash wystarczy w górnym środkowym przycisku wyłamac kawałek plastyku i będziesz miał przycisk OFF.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez natash
            Jak to jest u was i czy mogę coś zrobić, aby wduszanie Auto wyłączało od razu klimę albo w środkowym pokrętle można było dorobić on/off?
            Aby wyłaczyć TYLKO klimę wystarczy wcisnąc przycisk ECON. Jesli właczona jest funkcja Econ (pali się dioda kontrola na przycisku ECON) to klima jest WYŁĄCZONA.
            Aby wyłaczyc cały system przewietrzania kabiny trzeba przekręcić do końca pokętło natęrzenia obrotów dmuchawy aż do pojawiania sie napisu OFF na wyświatlaczu temperetury.
            Jeśli chcesz to można bardzo szybko (ok. 2 min) dorobić przycisk OFF w górnej częsci pokretła obrotów dmuchawy. W tym celu nalezy podważyć czyśc cienkim np. nożykiem górne półkole z pokretła dmuchawy. następnie je wyjąc i odciąć np. nożyczkami) lub spiłować malutki wystający kawałeczek plastiku na końcu tego półkola. Kolejna czynnością jest wciśnięcie półkola na swoje miejsca i .... cieszenie się funkcją OFF tak jak w autach VW :twisted:
            Czarny Elegance

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Zamieszczone przez Big
              Jeśli chcesz to można bardzo szybko (ok. 2 min) dorobić przycisk OFF w górnej częsci pokretła obrotów dmuchawy. W tym celu nalezy podważyć czyśc cienkim np. nożykiem górne półkole z pokretła dmuchawy. następnie je wyjąc i odciąć np. nożyczkami) lub spiłować malutki wystający kawałeczek plastiku na końcu tego półkola. Kolejna czynnością jest wciśnięcie półkola na swoje miejsca i .... cieszenie się funkcją OFF tak jak w autach VW :twisted:
              Ma ktoś jakieś fotki tej przeróbki, po wyjęciu plastiku co odciąć itd. itp.

Komentarz

• El Zygmunto
                Elegance
                • 2008
                • 838

tu masz to opisane
                Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

natash, użyj opcji "szukaj" - na forum był manual jak to wykonać. Zresztą jak wyjmiesz to na 100% będziesz wiedział co odciąć
                  Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Jakby ktoś szukał to trzeba usunąć dokładnie to:

Czy na dole można dorobić przycisk Dual? Przełożyłem tam obcięty plastyk, ale jego wduszenie nie daje żadnego efektu.
                    Załączone pliki

Komentarz

• czyzyk64
                      Elegance
                      • 2008
                      • 866

na dole to nie bedzie dzialac.

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Doczytałem, że dół służy do webasto.

Komentarz

• czyzyk64
                          Elegance
                          • 2008
                          • 866

a ja zrobiłem taka malą adaptacje z VW golf V , aby nie było tak smutno i na czarno.
                          Załączone pliki

Komentarz

• Kejup
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 533

Hejka!
                            Zrobiłem sobie przycisk OFF (jakieś 30sek roboty) ale chciałbym mieć taki z napisem i żeby się podświetlał a w dodatku podobają mi się te srebrne obwódki jak w golfie (jak u kolegi czyzyk64) więc pomyślałem, że skoro i tak będę zmieniał podświetlenie u siebie to wymienię tylko cały panel na ten od golfa bez kombinacji tylko czy będzie on działał bez problemu?
                            Na przykład taki:
                            Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                            Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kejup, raczej powinien, ale czy trzeba coś kodować to nie wiem, chyba raczej p&p :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11007
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

beędzie P&P, najwyżej błąd może zgłaszać czujnika dolotowego powietrza
                                zależy od wersji panelu, ale da się ten czujnik zaemulować, a może go masz
                                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                poprzednie modele:
                                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Kejup
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 533

Sorki że tak późno odpisuję ale byłem w pracy.
                                  krzynol, nie mam jeszcze tego panela ale zastanawiam się nad kupnem. Jeżeli by się okazało że nie pasi to olałbym to i zostawił tak jak jest lub dorwał jakiś tańszy panel i przełożył tylko obwódki.
                                  Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                                  Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

Pracuję...